Blijf op de hoogte

Toekomst van Cementproductie!!!

Toekomst van Cementproductie!!!

Toekomst van Cementproductie;

Toekomst van Cementproductie; TRAS als Duurzaam Alternatief? Steinag BV heeft de resources! 

In de zoektocht naar duurzamere bouwmaterialen staat de cementindustrie voor een grote uitdaging. Cementproductie is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de wereldwijde CO2-uitstoot, voornamelijk door het gebruik van kalksteen en de energie-intensieve processen die daarbij betrokken zijn. Innovatieve benaderingen zijn daarom cruciaal om de milieu-impact van deze essentiële bouwstof te verminderen. Een van de veelbelovende alternatieven die steeds meer aandacht krijgt, is het gebruik van tras in cementproductie.

Wat is Tras?

Tras is een natuurlijk vulkanisch materiaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de bouw, vooral in de oude Romeinse tijd. Het is rijk aan silica en aluminium en heeft uitstekende puzzolane eigenschappen, wat betekent dat het kan reageren met calciumhydroxide in aanwezigheid van water om stabiele cementachtige verbindingen te vormen. Deze eigenschappen maken tras een geschikt alternatief of aanvulling op traditionele cementproducten.

Milieuvriendelijke Eigenschappen van Tras

Een van de grootste voordelen van tras is de lagere CO2-uitstoot bij de productie. Waar traditionele cementproductie afhankelijk is van het verhitten van kalksteen tot hoge temperaturen – een proces dat grote hoeveelheden CO2 vrijgeeft – vereist het gebruik van tras aanzienlijk minder energie. Bovendien kan tras worden gewonnen zonder dat het uitgebreide mijnbouwprocessen vereist, wat de ecologische voetafdruk verder verkleint.

Het gebruik van tras kan ook bijdragen aan de vermindering van afval. In sommige regio's wordt tras gewonnen uit industriële bijproducten zoals vliegas of hoogovenslakken, wat betekent dat het een tweede leven geeft aan materialen die anders zouden worden gestort. Dit bevordert een circulaire economie en vermindert de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare grondstoffen.

 

Toepassingen en Prestatievoordelen

Naast de milieuvoordelen biedt tras ook technologische voordelen. Cement op basis van tras is beter bestand tegen chemische aantasting en heeft een lagere permeabiliteit, wat de levensduur van betonconstructies verlengt. Dit is vooral relevant in maritieme omgevingen en infrastructuren die blootstaan aan agressieve chemicaliën, waar traditionele cementsoorten sneller degraderen.

De traag verlopende hydratatiereactie van tras zorgt ervoor dat beton geleidelijker uithardt, wat leidt tot minder krimp en scheurvorming. Dit maakt het een ideaal materiaal voor grootschalige bouwprojecten waar structurele integriteit over lange tijdsperioden van cruciaal belang is.

Steinag BV heeft nog decennia beschikking over grote voorraden Tras zodat langjarig leveringszekerheid gegeven kan worden.     

Voor info of een afspraak neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel +0031(0)263034760